Saturday, May 21, 2016

Emelie Lundahl

Hittade en ytterst trist utstyrd bok i en hylla häromdagen, med den lika intetsägande titeln "Från forna dagar och flydda år" av en viss "E. Lundahl", utgiven på EFS-förlaget 1922.

När jag började läsa väcktes dock mitt intresse. Dels skulle tydligen "E:et" utläsas "Emelie", f. Cassel, dels var boken en självbiografi av en driven skribent med humor och sinne för spännande detaljer. Och extra spännande blev det när det efter några inledande kapitel om barn- och ungdomsår visade sej att Emelie var en av de s.k. "missionsbrudarna" som mindre än 10 år efter EFS-missionens start 1866 reste ut till Ostafrika som missionär (hon hade i alla fall fått träffa sin man B P Lundahl dessförinnan, eftersom han rest tillbaka till Sverige för att informera om missionsarbetet sedan hans första hustru Gustava von Platen avlidit 1872 och då "spanat in" Emelie på folkskollärarseminariet i Stockholm).

Det skulle föra för långt att referera hela boken, men dess 120 sidor var väl värda tiden! Strålande berättat, Emelie (i 80-årsåldern när boken kom ut)!

1 comment:

Ingrid Kågedal said...

Hej Anders

Det var ett intressant napp i googlefisket. Jag skulle gärna vilja läsa den boken. Jag är intresserad av Emilies föregångare Gustava von Platen. Kanske de var kompisar? Gustava hälsade i alla fall på hos en familj Cassel innan hon reste ut till Östafrika. Emilie hatte Cassel som ogift.

Orkar du kolla om Gustava nämns i boken. Kanske gick de samtidigt på flickskola eller lärarinneseminarium.

Vänliga hälsningar
/Ingrid Kågedal
Uppsala Mobil 0707671864